Mag ik kamperen in een bos of natuurgebied?

Wild kamperen of zomaar uw tentje opzetten in de natuur mag niet in Vlaanderen. Gelukkig zijn er bivakzones in onze mooiste natuurgebieden, die u te voet of met de fiets kunt bereiken.
U moet eerst een plekje reserveren om te mogen overnachten op een bivakzone van Natuur en Bos. De reservering is gratis en eenvoudig.
  • Surf naar https://bivakzones.camping.dev/nl/ Op die website vindt u ook meer informatie over specifieke bivakzones.
  • Selecteer een dag naar keuze in de kalender. Let op: als u meer dan één nacht probeert boeken, dan staat bij elke bivakzone vermeld dat u niet kunt reserveren voor die periode. Bij Natuur en Bos mag u immers slechts één nacht bivakkeren.

Op elke bivakzone zijn drie aangeduide plekken beschikbaar. Enkel met een reservatie bent u zeker van een plaats. Wie geen reservatiebewijs heeft, moet de bivakzone verlaten.

Respecteer de natuur als u bivakkeert in onze gebieden: laat geen afval achter, beschadig de faciliteiten niet en verstoor de rust niet met luide stereo's. Als er een vuurkorf aanwezig is, mag u daarin een vuurtje stoken tenzij er een verhoogd risico is op brandgevaar.
Naast het Agentschap voor Natuur en Bos zijn er nog andere beheerders die kampeerplaatsen in de natuur aanbieden in België. Die vindt u op www.bivakzone.be (Opgelet: dit is een privé-initiatief, Natuur en Bos is niet verantwoordelijk voor de informatie op die website.)