Waar vind ik brandwaarschuwingen voor onze natuurgebieden?

De waarschuwingen qua brandgevaar kunt u van 1 maart tot 30 september checken op de homepage van www.natuurenbos.be en op www.natuurenbos.be/waarschuwingen (per provincie). Vanaf brandrisico geel staat de brandcode ook aangeduid op onze webpagina's van de domeinen waar de code geldt. Bij hoog risico communiceren we de waarschuwingen via sociale en andere media.

Het brandgevaarlijke seizoen loopt van 1 maart tot 30 september. Tijdens die periode wordt het brandrisico in natuurgebieden dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke risicocode van kracht is. De risicocodes worden uitgedrukt in kleuren: groen, geel, oranje of rood. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen. Bij code geel, oranje en rood mag er niét gerookt worden in natuur- en bosgebieden. Ook vuur maken is dan verboden.

Bij risicocode groen is er geen bijzonder risico op natuurbrand. Vanaf code geel is het risico groter. Bij code oranje is er hoog gevaar en is het extreem droog en brandgevaarlijk in de natuur. Natuurbeheerders en brandweer zijn dan zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Ook brandtorens worden bemand. Bij rood is er acuut gevaar. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden dan afgeraden. 

Elk jaar zijn er brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. De brandgevoeligheid van gebieden is afhankelijk van de tijd van het jaar en de aanwezige vegetatie. Heidelandschappen en naaldbossen zijn de meest brandgevoelige gebieden in Vlaanderen. Loofbos is minder brandgevoelig tenzij bij langdurige droogte en aanhoudende hoge temperaturen.

Lees meer op > www.natuurenbos.be/waarschuwingen