Feiten en fabels over natuurbeheerplannen

Afbeelding
Icoon natuurbeheerplannen
We merken dat de opmaak van lokale natuurbeheerplannen de laatste tijd onrust veroorzaakt bij gemeenten, landbouwers, journalisten, belangenorganisaties enz. Die onrust wordt echter vaak gevoed door onjuiste of onnodige informatie. Belangrijk om weten is dat een natuurbeheerplan enkel invloed heeft op de percelen die al in eigendom of beheer zijn van de indiener van het natuurbeheerplan. Een natuurbeheerplan vormt dus nooit een bedreiging voor de aanpalende percelen.

Geen bedreiging voor aanpalende percelen

De beheermaatregelen in een natuurbeheerplan gelden enkel voor de effectief deelnemende percelen. Dat zijn de percelen die al in eigendom of beheer zijn van de indiener van het natuurbeheerplan. Alle bestaande rechten op gronden in eigendom of verpacht aan landbouwers blijven behouden. Er is dus geen enkele bedreiging voor activiteiten op aanpalende percelen.

Natuurbeheerplannen zijn ook geen nieuw instrument. Sinds 2017 werden bijna 500 nieuwe natuurbeheerplannen ingediend en goedgekeurd. Voor elk van die natuurbeheerplannen passen de indieners en ons agentschap het wettelijk kader toe. Dat gebeurt voor de opmaak van die plannen, voor de bekendmaking, voor de consultatie, voor de adviesvragen, en uiteraard ook voor de uitvoering ervan.

Aankondiging via meerdere kanalen

Het wettelijk kader bepaalt dat de aankondiging van een ontwerp-natuurbeheerplan op de volgende manier moet gebeuren: publicatie in minstens één regionale krant, via de gemeentelijke informatiekanalen en via een duidelijk zichtbare aanplakking langs de toegangsweg(en) van het terrein. Naast die wettelijke verplichting geven wij sinds 2020 ook een up-to-date overzicht van alle ontwerp-natuurbeheerplannen waarvoor de publieke consultatie loopt op onze website. Alle documenten kunnen daar worden geraadpleegd.

Dat is uiteraard geen massacommunicatie. Je kunt zo’n natuurbeheerplan vergelijken met de vergunning die een burger aan zijn woning aanplakt om buren en omwonenden op de hoogte te brengen van zijn bouw- of verbouwplannen.

Natuurbeheerplannen in het vizier

De voorbije zes jaar rezen er noch bij lokale besturen, noch bij vertegenwoordigers van de landbouwsector, noch bij ‘buren en omwonenden’ van die gebieden veel problemen bij de opmaak van natuurbeheerplannen. De laatste tijd is dat echter veranderd en nemen verschillende organisaties en lokale mandatarissen een aantal natuurbeheerplannen waarvoor het openbaar onderzoek loopt in het vizier. Elk van die plannen werd tijdig aangekondigd en steeds werden ook de betrokken gemeenten waar nodig tijdig om advies gevraagd.

Helaas stellen we vast dat verschillende partijen onvolledige informatie blijven verspreiden, met name over het zogenaamd globaal kader in natuurbeheerplannen. In een natuurbeheerplan is er een duidelijk onderscheid tussen de effectief deelnemende percelen en percelen die vallen binnen het globaal kader. Dat globaal kader kan inderdaad ruimer afgebakend worden dan de deelnemende percelen. Binnen het globale kader wordt een beheervisie beschreven waar men op lange termijn (50-100 jaar) naartoe zou willen met het gebied.

De beheermaatregelen in het natuurbeheerplan gelden énkel voor de effectief deelnemende percelen, die al in eigendom of beheer van de indiener van het beheerplan zijn. Alle bestaande rechten op gronden in eigendom of verpacht aan landbouwers blijven behouden. De visie in het globaal kader vormt dus geen bedreiging voor de huidige en toekomstige activiteiten.

Geen bedreiging, wel uitnodiging tot samenwerking

Die visie kan wel gezien worden als een uitnodiging aan private eigenaars, lokale besturen, maar uiteraard ook aan land- en tuinbouwers om samen te werken aan meer en betere natuur in het gebied. Zij kunnen op hun eigen gronden zelf het beheer opnemen. Het natuurbeheerplan met de visie uit het globaal kader maakt het eigenaars eenvoudiger om een eigen beheerplan op te stellen en zo ook subsidies te krijgen voor het beheer. In Borgloon doet Boerennatuur Vlaanderen dat al in samenwerking met Natuurpunt voor het natuurgebied Waerdeveld. In Berlare werd dan weer een gezamenlijk natuurbeheerplan opgemaakt met vzw Durme, de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Berlare en ons agentschap.

We hopen dat alle verantwoordelijken in deze dossiers hun rol opnemen om correcte informatie mee te verspreiden, aan lokale land- en tuinbouwers, aan andere eigenaars, aan de bevolking, maar ook aan media die het publiek objectief willen informeren.

Meer gedetailleerde informatie over natuurbeheerplannen vindt u op > natuurenbos.vlaanderen.be/natuurbeheerplannen
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0