Schade of overlast door zoogdieren

Afbeelding
Pictogram met geknakte graanstengel
Muizen, ratten en mollen mag u zonder toelating bestrijden, zolang u rekening houdt met het dierenwelzijn en de toegelaten bestrijdingsmiddelen. Meer informatie over bestrijdingsmiddelen vindt u op www.zonderisgezonder.be. Omdat deze soorten niet beschermd zijn en dus geen deel uitmaken van de soortenwetgeving, kan eventuele schade ook niet vergoed worden.

Mol

Mollen zijn nuttige dieren die leven van wormen en insectenlarven. Stel uzelf eerst de vraag of de molshopen in uw tuin echt hinderlijk zijn voor u een mol gaat bestrijden. Mollen verjagen kan onder meer door ondergrondse trillingen te veroorzaken.
 

Muis

De voortanden van muizen blijven hun hele leven groeien. Daarom knagen ze voortdurend. In de natuur is dat geen probleem, maar in en rond huizen kunnen ze schade toebrengen aan houtwerk, elektrische draden… Ze kunnen ook geur- en lawaaihinder veroorzaken en ziekten overbrengen. Omdat de meeste muizen goede klimmers zijn, geraken ze overal bij. Gelukkig bestaan er manieren om muizen weg te houden of te vangen

Let wel op: verschillende soorten spitsmuizen zijn beschermd en mogen niet zomaar bestreden worden. Dit geldt voor de veldspitsmuis, de dwergspitsmuis, de huisspitsmuis en de waterspitsmuis.
 

Rat

Ratten kunnen materiële schade veroorzaken en ziekten overbrengen. Gelukkig bestaan er manieren om ze weg te houden of te vangen. Gooi nooit vlees of gekookt eten op de composthoop, dat trekt ratten net aan.
 

Woelratten en -muizen

Woelratten en woelmuizen zijn ondanks hun naam geen echte ratten en muizen. Het zijn vriendelijke planteneters die grotendeels ondergronds leven. Daar durven ze weleens knagen aan de zachte, ondergrondse delen van groenten, bloembollen of fruitbomen. Er bestaan heel wat manieren om woelratten en woelmuizen weg te houden of te verjagen.
 

Zwerfkat

Zwerfkatten zijn katten zonder eigenaar die vrij kunnen rondlopen. Het gaat meestal om dieren die zijn weggelopen of zijn achtergelaten. Niet-gecastreerde kattinnen kunnen tweemaal per jaar jongen krijgen, met een gemiddelde van vier katjes per worp. Na zes maanden kunnen de jonge dieren op hun beurt kittens krijgen. Op die manier zorgen twee of drie straatkatten al snel voor een heuse plaag. Verwaarloosde zwerfkatten kunnen bovendien ziekten overbrengen. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om overlast door zwerfkatten te beperken. Met stip op 1: geef straatkatten nooit eten en laat je kat castreren.
 
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0