Een boslabel voor je gemeente?

Afbeelding
Icoon lokale besturen
Meer bos in Vlaanderen, daar gaan we samen voor. Maar ook al zijn er al heel wat bossen geplant, we zitten nog niet aan ons doel van 4000 ha bijkomend bos. Daarom willen we lokale besturen graag nog meer ondersteunen en aanmoedigen om te bebossen. Dat doen we door boslabels uit te reiken om zo de bebossingsinspanningen extra te belichten.

Soorten boslabels

De Bosalliantie voorziet drie soorten boslabels: brons, zilver en goud. Aan elk boslabel hangen we een initiatief dat voor nog meer zichtbaarheid zorgt.
 
  • Een bronzen boslabel wordt uitgereikt als een stad of gemeente 2,5 ha nieuw bos plant op eigen grond. Het lokaal bestuur krijgt daarvoor een digitaal label waarmee gecommuniceerd kan worden op websites of sociale media.
  • Om een zilveren boslabel te bemachtigen moet er 5 ha nieuw bos op eigen grond geplant worden. Bij een zilveren boslabel krijgt het lokaal bestuur een fysieke blikvanger die kan geplaatst worden aan de rand van het nieuwe bos. Zo komt het extra stukje natuur nog meer in de schijnwerpers te staan.
  • Om goud te behalen, moet er voor 10 ha nieuw bos op eigen grond gezorgd worden. Bij een gouden boslabel krijgt de stad of gemeente een videoreportage met de burgemeester of bevoegde schepen om de bebossingsinspanning volledig te belichten.
     
Labels zijn cumulatief: dit wil zeggen dat wanneer een lokaal bestuur eerst een bronzen label behaald heeft, het daarna nog steeds in aanmerking komt voor een zilveren en gouden boslabel en de bijhorende stimulansen. Wanneer een stad of gemeente rechtstreeks een zilveren of gouden boslabel behaald, krijgen ze ook de stimulansen van de voorgaande labels.
 

Voorwaarden voor het behalen van een boslabel

Om een boslabel te kunnen ontvangen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan het bos moet voldoen:
  • Het aangeplante bos moet bestaan uit nieuw bos. Compensatiebos wordt dus niet meegerekend.
  • Het nieuwe bos moet op de eigen grond van de gemeente geplant worden. Dit wil zeggen dat nieuw bos op initiatief van of in samenwerking met de gemeente niet meetelt als het niet op de eigen grond van de gemeente wordt geplant. Er kan uiteraard wel samengewerkt worden met partners, zoals de bosgroepen, Bos+ of een natuurvereniging om tot een vlot bebossingstraject te komen.
  • Het bos moet bovendien ingegeven worden op de bosteller om te kunnen worden meegerekend. Het lokaal bestuur komt zo automatisch in aanmerking voor een boslabel.
     
Heeft uw stad of gemeente onlangs een bos geplant? Vergeet het zeker niet in te geven op de bosteller, want elk bos telt. Heeft u nog vragen over bebossing? Aarzel niet om contact op te nemen met meerbos@vlaanderen.be of surf naar www.bosteller.be, want samen gaan we voor meer bos in Vlaanderen!

Download alle info over boslabels als pdf >
 
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0