Een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) staat in voor de verzorging en behandeling van zieke, verwonde, verzwakte of verweesde wilde dieren tot mentaal en fysiek gezonde dieren met maximale overlevingskansen na vrijlating.
De VOCs ondersteunen eveneens de overheid, inzonderheid bij de opvang van hulpbehoevende wilde dieren in het kader van de uitvoering en de handhaving van het Soortenbesluit, bij de staalname bij de opvang van hulpbehoevende wilde dieren in het kader van het wildedierenziektebeleid van het agentschap voor natuur en bos, en bij de te nemen preventieve maatregelen bij de opvang van hulpbehoevende wilde dieren in het kader van het wildedierenziektebeleid van het agentschap voor natuur en bos.
Tot slot vervult een VOC ook een maatschappelijke rol (o.a. educatie, vrijwilligerswerking).
Een taxidienst voor vogels en wilde dieren verzorgt enerzijds het transport van hulpbehoevende wilde dieren van vindplaats of vinder naar een VOC of tussen VOCs, en anderzijds het transport van gerevalideerde wilde dieren van VOC naar de vrijlatingslocatie en de daarop volgende vrijlating.
De voorwaarden voor de erkenning, werking en subsidiëring van opvangcentra en taxidiensten voor wilde dieren worden beschreven in het Soortenbesluit, hoofdstukken 5 en 6 respectievelijk.
Er zijn in Vlaanderen 9 opvangcentra voor in het wild levende dieren die erkend zijn door de Vlaamse overheid. U kan hieronder de contactgegevens van deze opvangcentra terugvinden.
Werkingsgebieden
Overlap van werkingsgebieden van opvang- en transportinitiatieven voor wilde dieren dient zoveel mogelijk vermeden te worden zodoende beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. ANB streeft daarom een maximale spreiding van opvang- en transportinitiatieven over Vlaanderen na.
Ter uitvoering van artikel 33, eerste lid, 2°, en artikel 40/8, §1, tweede lid, van het Soortenbesluit stelt het agentschap voor natuur en bos een kaart ter beschikking die de basis vormt voor het evalueren van de werkingsgebieden van nieuwe opvanginitiatieven voor wilde dieren en erkende taxidiensten voor wilde dieren in het kader van hun erkennings- en subsidieregeling respectievelijk. De kaart maakt duidelijk welke regio’s in Vlaanderen goed afgedekt zijn door de reeds erkende opvangcentra en taxidiensten, en in welke regio’s extra opvang- en/of transportgelegenheid onder de vorm van een nieuw opvangcentrum of taxidienst welkom zou zijn. Deze kaart is hieronder toegevoegd.
Wenst een nieuw opvanginitiatief erkend te worden als opvangcentrum voor wilde dieren, dan wordt als voorwaarde gesteld dat het opvanginitiatief gelegen moet zijn in een regio die niet afgedekt wordt door een bestaand erkend opvangcentrum en waar aldus behoefte is aan een substantiële uitbreiding van de opvangcapaciteit voor wilde dieren. Dit betekent concreet dat de locatie van de zetel van een nieuw opvanginitiatief dat erkend wenst te worden als VOC aan volgende voorwaarden dient te voldoen:
- de zetel van het opvanginitiatief is gevestigd in het Vlaamse gewest;
- een perimeter met een straal van 20km rond de zetel van het opvanginitiatief is voor minstens 50% boven Vlaams grondgebied gelegen;
- een perimeter met een straal van 20km rond de zetel van het opvanginitiatief vertoont in totaal maximaal 39% overlap met gelijke perimeters rond de reeds erkende VOCs.
In overeenstemming hiermee kan een erkende taxidienst voor wilde dieren slechts aanspraak maken op een werkingssubsidie indien deze taxidienst het geografische werkingsgebied van het erkende opvangcentrum of de erkende opvangcentra waarmee het een samenwerkingsovereenkomst heeft substantieel uitbreidt naar een regio die niet afgedekt wordt door de erkende opvangcentra noch door een andere erkende taxidienst. Dit betekent concreet dat het werkingsgebied van een erkende taxidienst voor wilde dieren die gesubsidieerd wil worden aan volgende voorwaarden dient te voldoen:
- de taxidienst moet in zijn werkingsgebied minstens tien gemeenten opnemen die volledig of gedeeltelijk buiten de perimeters rond de erkende opvangcentra liggen en die nog niet opgenomen zijn binnen het werkingsgebied van een andere erkende taxidienst;
- elk van de gemeenten uit 1° moet toegewezen zijn aan de eerste, tweede of derde categorie in de legende;
- de taxidienst zorgt binnen elk van deze gemeentes voor een substantiële uitbreiding van het geografische werkingsgebied van het opvangcentrum of de opvangcentra waarmee de taxidienst een samenwerkingsovereenkomst heeft.
Gegevens erkende opvangcentra
Opvangcentrum Oostende (provincie West-Vlaanderen)
Provinciaal Domein Raversijde
Nieuwpoortsesteenweg 642
8400 Oostende
Tel. +32 (0) 59 80 67 66
Website
Opvangcentrum Beernem (provincie West-Vlaanderen)
Provinciaal Domein
Bulskampveld 8
8730 Beernem
Tel. +32 (0) 50 79 09 59
Website
Opvangcentrum Merelbeke (provincie Oost-Vlaanderen)
Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel. +32 (0) 9 230 46 46
Website
Opvangcentrum SOS Wilde Dieren (provincie Oost-Vlaanderen)
Hoge Buizemont 211
9500 Geraardsbergen
Mob. +32 (0) 468 28 23 68
Website
Opvangcentrum Kieldrecht (provincie Oost-Vlaanderen)
Kreek 52
9130 Kieldrecht
Tel. +32 (0) 3 773 34 86
Mob. +32 (0) 472 36 51 03
Website
Opvangcentrum Wilde Dieren in Nood (provincie Antwerpen)
Holleweg 43
2950 Kapellen
Tel. +32 (0) 3 376 45 15
Website
Opvangcentrum Malderen (provincie Vlaams-Brabant)
Boeksheide 51
1840 Malderen
Tel. +32 (0) 52 33 64 10
Website
Dit VOC opereert niet onder de koepel van Vogelbescherming
Opvangcentrum Neteland (provincie Antwerpen)
Langstraat 29/1
2270 Herenthout
Tel. +32 (0) 14 51 40 41
Website
Opvangcentrum Natuurhulpcentrum (provincie Limburg)
Industrieweg Zuid 2051
3660 Oudsbergen
Tel. +32 (0) 89 85 49 06
Website
Gegevens erkende taxidiensten
Momenteel zijn er nog geen taxidiensten voor wilde dieren erkend.
Relevante documenten en formulieren
Momenteel zijn er nog geen relevante documenten of formulieren.