Wat moet ik doen als ik een everzwijn tegenkom in de natuur?

Er zijn steeds meer everzwijnen in Vlaanderen, vooral in Limburg en Vlaams-Brabant, maar het blijft veilig om te gaan wandelen of fietsen in onze natuur- en bosgebieden.

Komt u overdag een everzwijn tegen, dan zal dat normaal gezien snel weglopen. Enkel dieren die zich in het nauw gedreven voelen of een zeug waarvan de jongen in gevaar zijn, zullen zich verdedigen als wegvluchten niet meer mogelijk is. Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kunt u een confrontatie vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen.
Is de afstand niet meer comfortabel, zoek dan schuilgelegenheid of kruip ergens in of op. Drijf het dier niet in het nauw en laat een uitweg.

Als u met uw hond op stap bent, gedraagt een everzwijn zich enigszins anders. Kleinere everzwijnen vluchten meestal weg van honden, maar grotere dieren zullen mogelijk trachten de hond te verjagen. Als u met een hond gaat wandelen, hou hem dan altijd aan de leiband, zoals het hoort. Een loslopende hond kan uitkomen bij het dier en er eventueel door verwond geraken. Valt een everzwijn uw hond aan de leiband aan? Breng uzelf niet in gevaar en laat indien nodig uw hond los.
Voeder everzwijnen nooit! Door eten te krijgen verliezen de dieren hun natuurlijke angst voor mensen met mogelijke gevaarlijke situaties tot gevolg.