Alle beheermaatregelen bij de opmaak van het beheerplan vastleggen is moeilijk omdat we niet op voorhand zeker zijn dat de geplande maatregelen de gewenste resultaten zullen opleveren en omdat er ook onvoorziene zaken kunnen gebeuren, zoals brand, storm, zeer natte of droge weersomstandigheden... Daarom worden er in het beheerplan afspraken gemaakt over de wijze waarop de beheerder de beheerdoelstellingen zal opvolgen en rapporteren. Natuur en Bos voert op basis van die gegevens om de zes jaar een beheerevaluatie uit.
Wat doet de beheerder: opvolging
De beheerder voert het opvolgingsplan zoals bepaald in deel 5 van het natuurbeheerplan uit:
1. Opvolging van de beheerdoelstellingen
In afwachting daarvan kan je de resultaten van de metingen onder de vorm van volgend excel-sjabloon bezorgen aan Agentschap voor Natuur en Bos. Het agentschap zal dan voor jou een verwerkingsrapport opstellen. 2. Opvolging van de beheermaatregelen
Na de goedkeuring van het natuurbeheerplan registreert u alle beheermaatregelen die in verband staan met het realiseren van natuurstreefbeelden.
Voor elke uitgevoerde beheermaatregel houdt u de locatie (beheereenheid of object) en het jaartal bij. U kunt dat doen op volgende wijze:
- U kunt zelf een lijst opstellen
- U kunt het daarvoor bestemde tabblad op het invulformulier natuurbeheerplan subsidies gebruiken (excel-formulier)
- Natuur en Bos werkt aan een registratiemodule (vanaf eind 2025).
Wat doet Natuur en Bos: evaluatie
2024 is het eerste jaar waarin we het evaluatieproces van natuurbeheerplannen doorlopen. Momenteel is er nog geen standaardmethodologie of een elektronisch loket voorzien voor het aanleveren van gegevens. Enkel voor de uitvoering van de vegetatieopnames hebben we een standaardmethode uitgewerkt. Dit eerste jaar zien we als een proeftraject, waarbij we uit de input van de beheerders -hoe divers ook- eerste conclusies en aandachtspunten zullen afleiden voor het verder ontwikkelen van de evaluatieprocedure.
Elke indiener van een beheerplan waarvoor er een 6-jaarlijkse rapportering moet gebeuren krijgt in het voorjaar van het Agentschap voor Natuur en Bos een uitnodiging voor rapportage, met daarin de opsomming van op te volgen natuurstreefbeelden en - indien van toepassing – de op te volgen grond- en oppervlaktewaterpeilen en de op te volgen soorten. In deze brief worden de nodige instructies opgenomen en ook de vraag om de gegevens aan te leveren tegen 1 oktober van het jaar van rapportage.
In de onderstaande lijst kan u terugvinden in welk jaar een evaluatie is voorzien voor uw natuurbeheerplan. ‘Geen evaluatie’ betekent dat het beheerplan binnen de 8 jaar vervalt en dat het huidige beheerplan niet meer geëvalueerd wordt.
Daarna zal het Agentschap een evaluatieverslag opmaken. Hierin wordt beoordeeld of de voorziene en uitgevoerde beheer- en inrichtingsbeheermaatregelen geschikt zijn om de beheerdoelstellingen te behalen.
Indien nodig doet het Agentschap een voorstel voor afwijkende beheermaatregelen. Hiervoor is geen wijziging van het natuurbeheerplan nodig.
Indien nodig doet het Agentschap een voorstel voor afwijkende beheerdoelstellingen (bijv. wijziging van natuurstreefbeelden). Hiervoor is wel een wijziging van het natuurbeheerplan nodig. Je ontvangt dan een verzoek om binnen 180 kalenderdagen een aanvraag tot wijziging van het natuurbeheerplan in te dienen.
Als het natuurbeheerplan in een gebied ligt waarvoor er na de goedkeuring een managementplan Natura 2000 of een managementplan (ND art.48) van kracht wordt, zal Natuur en Bos tijdens de evaluatie ook nagaan of als gevolg daarvan de beheerdoelstellingen voor dat terrein moeten aangepast worden.
De beheerder van het terrein kan een gemotiveerd beroep instellen bij de minister binnen een termijn van dertig kalenderdagen na de kennisgeving van de door Natuur en Bos opgelegde wijziging van het natuurbeheerplan naar aanleiding van de zesjaarlijkse evaluatie.