Wat moet ik doen als er een vleermuis in mijn huis zit?

Vliegt er een vleermuis rond in uw huis? Open dan, wanneer het donker is, alle deuren en vensters naar buiten en doe het licht uit in de kamer. De vleermuis zal na een tijdje zelf naar buiten vliegen. Opgelet: doe eerst de deuren naar andere woonruimten dicht zodat u zeker weet dat de vleermuis niet naar een andere kamer kan vliegen. Controleer wel of de vleermuis door het venster naar buiten is gevlogen. Soms verstoppen ze zich achter gordijnen, kaders of kasten.

Gaat het om meerdere vleermuizen en gebeurt dit vaker (vooral in juli-augustus)? Dan huist er misschien een vleermuiskolonie in uw woning. Heel typisch zijn kolonies in rolluikkasten, op zolders of boven valse plafonds. Soms komt er dan een vleermuis via een gaatje (bijvoorbeeld langs verwarmingsbuizen) in uw woonkamer terecht. Dan volstaat het om die gaatjes dicht te maken. Let op dat je niet de uitvliegopeningen naar buiten dichtmaakt, anders zitten de vleermuizen opgesloten, sterven ze en blijf je achter met sterke geurhinder. 

Hebt u een dode vleermuis gevonden? Raak de vleermuis nooit aan met blote handen, doe altijd wegwerphandschoenen aan. (Als het dier nog leeft, raden we sterkere handschoenen aan, want het dier kan erdoor bijten!) Een vleermuis kan besmet zijn met rabiës (hondsdolheid). Check ook of de vleermuis echt dood is. In rust kan een vleermuis zijn lichaamstemperatuur laten zakken. Begraaf de vleermuis of deponeer hem in de vuilnisbak. In de natuur kunt u dode dieren uiteraard gewoon laten liggen, zo vormen ze voedsel voor andere dieren.

Dat vleermuizen in uw tuin rondvliegen hoeft er helemaal niet op te wijzen dat ze ook in uw huis verblijven. Meestal zijn ze gewoon op zoek naar voedsel. Vleermuizen zijn grote insecteneters en zorgen ervoor dat u minder last hebt van insecten rond uw woning.