Ziek of dood dier gevonden

Afbeelding
Pictogram met vos

Soms kunt u in de natuur een ziek, gewond, verzwakt of dood dier aantreffen. Wilt u helpen, raak het dier dan zo weinig mogelijk aan en neem steeds de nodige voorzorgsmaatregelen. Dode everzwijnen, vogels en amfibieën kunnen een risico vormen voor de volksgezondheid en worden ingezameld voor verder onderzoek.

Ziek, verzwakt of gewond dier gevonden?

Hebt u een ziek, verzwakt of gewond dier gevonden, wees dan voorzichtig. Zieke dieren voelen zich snel bedreigd als er iemand in de buurt komt en kunnen soms agressief reageren. Bovendien kunnen ze besmet zijn met ziektekiemen.

  • Raak een ziek of verzwakt dier bij voorkeur niet aan.
  • Observeer het dier even om zeker te zijn dat het wel degelijk ziek of verzwakt is. Het kan immers gebeuren dat een dier gewoon aan het uitrusten is. Jongen van roofvogels springen op een bepaald moment uit het nest en liggen dan op de grond, maar worden wel nog door hun ouders gevoederd. Ook jonge reekalfjes die u in de vegetatie ziet liggen, zijn meestal helemaal niet achtergelaten door hun moeder. Raak jonge dieren zeker niet aan: uw geur kan ervoor zorgen dat de ouderdieren het jong verstoten.
  • Denkt u toch dat een dier in nood is, bel dan een gespecialiseerd opvangcentrum om te vragen wat u kunt doen.
    • Bioveiligheid: Indien je het dier naar een gespecialiseerd opvangcentrum wil brengen draag dan wegwerphandschoenen bij manipulatie van het dier. En draag eveneens een mondmasker bij manipulatie van vogels en zoogdieren. Zo verklein je de kans dat je besmet kan raken met ziekteverwekkers van het dier en voorkom je eveneens dat je zelf humane ziekteverwekkers aan het dier doorgeeft.
    • Lees zeker onze aanbevelingen per diersoort om meer informatie te hebben over de te nemen bioveiligheidsmaatregelen bij het manipuleren van noodlijdende wilde dieren en over de ziektebewaking van ANB.
       

Dood dier gevonden zoals ree, hert, everzwijn, vos, haas, egel, vleermuis, amfibie, bever, marter, das, …?

Hebt u een dood dier gevonden, blijf dan op afstand en raak het kadaver zeker niet aan. Dode dieren kunnen besmet zijn met ziektekiemen.

  • Is het géén wild dier? Contacteer dan de eigenaar. Als u de eigenaar niet kunt bereiken, neem dan contact op met de politie. Een elementaire hygiëneregel stelt dat de beheerder of eigenaar ervoor zorgt dat een kadaver niet ter plekke ontbindt.
  • Is het een wild dier? Meld de sterfte aan ANB via de provinciale contactpunten (zie onderstaande tabel) voor onderzoek, zeker als het om meerdere kadavers op één plaats gaat. Zo’n uitzonderlijke sterfte kan veroorzaakt worden door een infectie of een gezondheidsprobleem.
    • Het provinciale contactpunt zal je informeren of het kadaver zal worden opgehaald voor autopsie en onderzoek door ANB of niet. 
      Everzwijnen worden steeds ingezameld voor onderzoek.
    • Uitzondering: Kadavers van amfibieën en vleermuizen worden niet opgehaald door het provinciale contactpunt, maar deze kadavers kan je zelf binnenbrengen bij een opvangcentrum voor wilde dieren zodat ANB ze onderzoekt op pathogenen (zoals Rabiës bij vleermuizen en Chytridiomycose bij amfibieën):

Provinciale contactpunten van ANB voor de ziektebewaking bij wilde fauna in Vlaanderen

RegioVOCContact
AntwerpenVOC Brasschaat-Kapellen
Holleweg 43, 2950 Kapellen
Telefoon: 03/376 45 15
E-mail: info@vocbrasschaatkapellen.be 
LimburgVOC Natuurhulpcentrum Oudsbergen
Industrieweg Zuid 2051, 3660 Oudsbergen
Telefoon: 089 85 49 06
E-mail: info@natuurhulpcentrum.be 
Oost-VlaanderenVOC Merelbeke
Liedermeersweg 14, 9820 Merelbeke 
Telefoon: 09 230 46 46
E-mail: voc.merelbeke@vogelbescherming.be
Vlaams-BrabantVOC Malderen
Boeksheide 51, 1840 Malderen
Telefoon: 052 33 64 10
E-Mail: voc.malderen@gmail.com 
West-VlaanderenVOC Oostende
Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende
Telefoon: 059 80 67 66
E-mail: voc.oostende@vogelbescherming.be


Belangrijk: Wanneer na melding het kadaver door het provinciale contactpunt niet wordt opgehaald voor onderzoek, is de eigenaar van de grond waar het kadaver werd aangetroffen verantwoordelijk om het kadaver te verwijderen.

Lees zeker onze aanbevelingen per diersoort om meer informatie te hebben over de ziektebewaking van ANB, en eveneens meer informatie over de te nemen bioveiligheidsmaatregelen bij het manipuleren van kadavers.

Meer informatie over vogelgriep kan je terugvinden in het dossier "Vogelgriep in Vlaanderen: info en richtlijnen"


 

Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0