Exoten houden en kweken

Afbeelding
Icoon exoten
Invasieve exoten houden of kweken is in Vlaanderen niet toegestaan. Afwijkingen op het verbod zijn alleen mogelijk in functie van onderzoek, geneeskundig gebruik of ex situ bewaring. Niet-invasieve exoten mogen in sommige gevallen als huisdier gehouden worden.

Invasieve exoten houden, kweken en verkopen

Planten- of diersoorten die op de Europese lijst met zorgwekkende invasieve exoten staan, mogen in Vlaanderen niet worden gehouden, gekweekt, vervoerd, gebruikt of uitgewisseld. Eigenaars moeten ervoor zorgen dat de soort zich niet kan voortplanten. Het is daarnaast ook verboden om invasieve exoten te importeren, te verhandelen of ze vrij te laten in de natuur.  

Afwijkingen op de verbodsbepalingen
Natuur en Bos kan een afwijking verlenen op het algemene verbod om zorgwekkende invasieve exoten te houden. Zo’n afwijking kan verleend worden in functie van:
  • Onderzoek
  • Geneeskundig gebruik
  • Ex situ bewaring (het behoud van soorten buiten hun natuurlijke habitat)
     
Eventuele afwijkingen op het importverbod behoren tot de bevoegdheid van de federale overheid. Afwijkingen op het handelsverbod kunnen alleen door de Europese Commissie worden toegestaan.
 

Niet-invasieve exoten als huisdier houden

Heel wat mensen willen een uitheemse diersoort als huisdier houden. Het gaat bijvoorbeeld om alpaca’s, chinchilla’s of bepaalde types slangen of hagedissen. Niet elke uitheemse soort is echter toegelaten als huisdier.
  • U mag alleen zoogdieren houden die op de positieve lijst van de Vlaamse overheid staan. 
  • U mag alleen reptielen houden die op de positieve lijst van de Vlaamse overheid staan. Wilt u toch een reptiel houden dat niet op de lijst staat, dan moet u een erkenningsaanvraag indienen. Alleen als u kunt bewijzen dat u uw reptiel al had voor de lijst werd opgesteld – op 1 oktober 2019 –, kunt u een uitzondering krijgen.
  • U mag alleen exotische vogels, vissen en amfibieën houden als ze niet kunnen ontsnappen en als ze niet op de lijst van invasieve, uitheemse soorten staan. Als u uw dier al had voor het in de lijst werd opgenomen, mag u het houden op voorwaarde dat het zich niet kan voortplanten.
     
Tot slot moet u ook rekening houden met de federale CITES-regelgeving, die bepaalt welke bedreigde diersoorten in België gehouden, gekweekt en verhandeld mogen worden. 
 
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0