Projectoproep Natuur in je Buurt

Afbeelding
Pictogram met hand en euroteken
De projectoproep Natuur in je Buurt wil projecten ondersteunen die, door middel van natuurontwikkeling of door de aanleg van natuurelementen, zowel tegemoetkomen aan een duidelijke maatschappelijke nood, als bijdragen aan een robuuste en veerkrachtige Vlaamse natuur zodat onze biodiversiteit ondersteund wordt. 

OP DIT MOMENT LOOPT ER GEEN PROJECTOPROEP.

Resultaten oproep 2024

Jaarlijks wordt de oproep gelanceerd. Ook in 2024 konden overheden, verenigingen en organisaties een project indienen. De nadruk lag op een van de belangrijkste hoekstenen van onze natuur: wilde bestuivers.

Er werden uiteindelijk 16 projecten geselecteerd over heel Vlaanderen (uit 56 inzendingen), die in totaal 890.000 euro financiële steun krijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Hier ontdekt u ze allemaal. Antwerpen - Gasthuiszusters Antwerpen - Herwaardering en herstel van groen en erfgoed op GZA Campus Sint-Vincentius
In hartje Antwerpen bevindt zich GZA Campus Sint-Vincentius. Daar willen we een groene ruimte creëren die rust en herstel bevordert. Onze visie is om een groene omgeving aan te leggen als rustplaats voor mensen, alsook een thuis voor wilde bestuivers en plaats voor biodiversiteit. We beogen de herwaardering en herstel van de natuur en het stedelijke landschap met behoud van historisch erfgoed.

Balen - Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Balen - Bezige blije bijen in de bloemenstraat
Opwaardering buitenomgeving WZC Ter Vest tot een voedsel- en nestgelegenheid voor wilde bestuivers. Aanleg belevings- en leerpad ‘wilde bestuivers’ met daarin: diverse informatiepunten, ontmoetingsplaatsen, modelnatuur en modelzones voor wilde bestuivers.
 
Bonheiden - Gemeente Bonheiden - Plein vol bestuiving voor Zwarte Leeuwstraat
Dit project geeft een invulling aan het plein in de Zwarte Leeuwstraat in Bonheiden. Dat plein, gelegen aan een basisschool, wordt voor ruim 250 m² onthard. Waar de verharding momenteel het uitzicht van het plein bepaalt, wordt er ruimte gemaakt voor kinderen om te spelen, te ontdekken en te leren met en rond biodiversiteit, waterinfiltratie en wilde bestuivers.

Bornem - Gemeente Bornem - Bouwen aan een ecologisch netwerk voor wilde bijen in Branst - Plan Knautiabij
We bouwen aan een ecologisch netwerk voor wilde bijen van waardevolle bermen en groenpleintjes van de gemeente Bornem in de deelgemeente Branst. Daarbij staat de beemdkroon (knautia) met de knautiabij centraal als symbool en waardemeter. Die plant komt van nature voor in het projectgebied. De opmaak van een aangepast maaibeheerplan en de herinrichting van groene pleintjes vormen de basis.

Borsbeek - Gemeente Borsbeek - Het Borsbeekse Groen-blauwe hoekje
De vroegere afgesloten containerklaszone in het gemeentepark wordt ingericht als verwelkomende wadi- en natuurzone waarbij de entree tot het park meer geopend wordt en waarbij de mogelijke wateroverlast op een natuurvriendelijke wijze wordt aangepakt.

Brugge - Stad Brugge - Natuurinrichting Foreest
De natuurinrichting van de voormalige akker aan Foreest Abdijbeke richt zich op het bevorderen van natuurwaarden, met speciale aandacht voor relevante insectenpopulaties van heide, heischrale graslanden en pionieromstandigheden. De inrichting wordt afgestemd op de recreatieve ontwikkelingen van de site en in relatie gebracht met de bestaande boszone Foreest Abdijbeke.

Gent - Stad Gent - Gentse Wasstraat: van afgeleefd speelplein naar dynamische groene speelplek
Het drukbezochte speelplein is gelegen in de dichtbevolkte Dampoortwijk en laat weinig ruimte voor natuur. Naast het behoud van de bestaande waardevolle groenelementen (vooral bomen), zal er bij de herinrichting ruim onthard worden. Er werd een groenaanleg uitgewerkt volgens HPG en natuur-inclusief ontwerpen, die vertrekt van de bestaande (a)biotiek met meer ruimte voor natuurlijke processen.

Hasselt - Federale Overheidsdienst Justitie - Bij(e)en achter tralies
De buitenperimeter van de gevangenis wordt omgevormd van een schraal grasland naar een biodiverse omgeving met een voedselrijke vegetatie voor wilde bestuivers, inclusief nestelgelegenheid – de zogenaamde bijenburchten. Het is een participatief traject waar de gedetineerden zelf mee instaan voor het ontwerp van de buitenruimte evenals de inrichting, het beheer en het onderhoud ervan.

Ieper - Stad Ieper - Herinrichting Openluchtzwembad Ieper
Op de site van het voormalige openluchtzwembad in Ieper werkt de Stad Ieper samen met de VMM om een nieuwe open waterverbinding aan te leggen. Rond die waterverbinding wil de stad Ieper een ecologische inrichting realiseren van de oevers en omgeving met behulp van oeverplanten, bloemrijk grasland, bloembollen, nieuwe hoogstambomen en een houten ponton voor zachte recreatie bij het water voor de omwonenden.

Kortrijk - Revalidatiecentrum De Kindervriend - Therapeutische tuin voor CAR De Kindervriend
De tuin van Car De Kindervriend wordt ingericht in functie van de noden van de zorggebruikers. De gebruikers zijn kinderen met complexe leer- en ontwikkelingsproblemen. Bij de aanleg van de tuin hebben we oog voor het aantrekken van wilde bestuivers in een biodiverse omgeving. Daarnaast creëren we extra therapieruimte om aan tal van doelstellingen te werken.

Lede - Gemeente Lede - Wonderwoudje Meirveld
Wonderwoudje Meirveld heeft als doel de biodiversiteit te verhogen, het hitte-eilandeffect te verlagen, CO² en water te capteren en de leefbaarheid van Meirveld te verhogen. Een Wonderwoudje is een klein park dat in samenspraak met de buurt word aangelegd na een participatief traject door BOS+. Dit project ligt volledig in lijn met de ondertekende klimaatdoelstellingen van de gemeente Lede.

Lede - Organisatie Broeders van Liefde - Ariadne en het hooilabyrint
Ariadne wil zorg voor psychisch kwetsbare mensen uitbreiden naar buitenzorg in een natuurlijke omgeving. Een bestaand intensief beheerd grasland wordt omgevormd tot ecologisch beheerd nat hooiland met een ondiepe poel, vlonderpaden, droger gelegen wallen, dood hout, streekeigen houtkant en hoogstamboomgaard. Dit hooilabyrint verbindt natuur, buurt en zorg en zal wilde bestuivers ten goede komen.

Mechelen - Stad Mechelen - Maria van Deyckpark zoemt!
Stad Mechelen wil van het Maria van Deyckpark een voorbeeldproject maken waarbij volop ingezet wordt op voedselaanbod en extra nestgelegenheid voor de wilde bestuivers. Dit voorbeeldproject zal burgers informeren over o.a. welke planten wilde bijen het liefst gebruiken, ondergrondse en bovengrondse nestplaatsen, verschillende soorten. Dat zal gebeuren via infoborden die geplaatst worden in het park.

Pelt - Noorderhart - Ecologische belevings- en therapietuin Noorderhart Revalidatie & MS
Noorderhart vzw breidt uit met een nieuw revalidatie- en MS-centrum inclusief een ecologische belevings- en therapietuin toegankelijk voor patiënten, bezoekers, personeel en omwonenden. De tuin zal een positief effect hebben op de mens en lokale fauna (vlinders, bijen, insecten, vogels) en zorgt voor een hogere natuurwaarde, meer biodiversiteit en bevordert gezondheid en welzijn van de gebruikers.

Puurs-Sint-Amands - Revalidatiecentrum Ter Linde - Therapeutische tuin voor CAR Reva Ter Linde vzw en buurtbewoners.
Het project in Ter Linde richt zich op een therapeutische tuin voor kinderen met neurobiologische ontwikkelingsstoornissen. De tuin bevordert zintuiglijke stimulatie, fysieke ontwikkeling, emotionele rust, en sociale vaardigheden. Ook biedt het een veilige speelplek voor buurtkinderen en ondersteunt het kansarme gezinnen, terwijl medewerkers een ontspanningsruimte krijgen.

Wachtebeke - Zorg-zaam Zusters Kindsheid Jesu - Ecologische parktuin bij WZC Moervaartheem
Het project beoogt een natuurlijke parktuin bij het bouwproject van het WZC Moervaartheem, CDV De Brug en GAW De Reepkens. Met onze tuin willen we de bewoners een rustgevende, groene ruimte aanbieden. Het park zal doorwaadbaar zijn voor buurtbewoners, scholieren en recreanten aan de Moervaart. De inrichting omvat rustplekken, wandelpaden en beplanting waaronder nectarplanten en seizoenstruiken.
 

Opvolging van de projecten

Werd uw projectvoorstel geselecteerd? Proficiat! Er zijn een aantal verplichtingen verbonden aan de financiering, zie daarvoor het reglement en het ministerieel besluit dat u ontving. Hieronder de belangrijkste richtlijnen met betrekking tot de timing van het project:
  • De concrete uitvoering van het projectvoorstel moet starten binnen één jaar na ontvangst van het ministerieel besluit. U informeert Natuur en Bos via onderstaand mailadres over deze start.
  • Het project moet uiterlijk vier jaar na ontvangst van het ministerieel besluit afgerond zijn.
  • Het project moet minstens 10 jaar in goede staat behouden blijven.
  • Ten laatste 6 maanden na realisatie van het project moet u een inhoudelijk eindverslag en een financieel eindrapport indienen. 
     
Wanneer uw projectvoorstel geselecteerd werd raden we het volgende aan:
  • Bewaar minstens deze documenten: het ministerieel besluit dat u via mail ontving, uw projectvoorstel zoals u het indiende en het reglement van de projectoproep.
  • Controleer het rekeningnummer en het mailadres dat u doorgaf in uw projectvoorstel.
  • Informeer Natuur en Bos over eventuele wijzigingen in opvolging (andere aanspreekpersoon), mailadres of rekeningnummer.
     
Sjabloon rapportering

Het mailadres voor concrete vragen over de financiële of administratieve opvolging en rapportering van uw project is subsidies.anb@vlaanderen.be
 
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0