Projectoproep Groene Rand

Afbeelding
Pictogram met hand en euroteken

Een groene rand om te (be)leven!

Bossen, natuurgebieden en parken kleuren de groene rand in het hart van Vlaams-Brabant. Een ring van natuurlijke schatkamers die door ecologisch-recreatieve corridors en stapstenen met elkaar zijn vervlochten.

De projectoproep Groene Rand wil natuurprojecten ondersteunen die bijdragen aan de realisatie van nieuw toegankelijk groen en van groene verbindingen tussen de woongebieden en de groenpolen, die de leefbaarheid in de Groene Rand versterken. 

Resultaten oproep 2024

Ook in 2024 konden overheden, verenigingen en organisaties in de Groene Rand rond Brussel een project indienen. Er werden uiteindelijk 6 projecten geselecteerd (uit 13 inzendingen), die in totaal 1,2 miljoen euro financiële steun krijgen van ons agentschap. Hieronder ontdekt u ze allemaal.

Download de infobundel van de projectoproep Groene Rand 2024

Stad Halle - Halle Groebengracht
Het van nature overstroombare gebied wordt omgevormd tot gecontroleerd overstromingsgebied. Centraal staat het opwaarderen van de natuurwaarde tot een dynamisch, waterrijk, open grasvalleilandschap, met meanderende beek. Er wordt een valleiterras aan de rand voorzien. Dat zal fungeren als natuurverblijfplek met zicht op de vallei, ontmoetingsplek voor de buurt en ziekenhuis, start van wandellus en natuureducatief traject. We zijn ervan overtuigd dat dit unieke waterrijke valleilandschap, in combinatie met de waterdynamiek een toegevoegde waarde zal betekenen voor de Hallenaars. Ze krijgen er een bijzonder parklandschap bij aan de rand van hun stad.

Gemeente Zemst - Zemst Gulderijtje
Deze nieuwe toegankelijke natuur in Zemst zorgt voor een robuuste Zennevallei. Het nieuw stuk belevingsnatuur van 2,72 ha ligt in de Zennevallei op een boogscheut van de rivier. Het biedt na inrichting een mozaïek van bos, open natuur en poelen. De inrichtingswerken gaan van start in de loop van 2025. De feestelijke opening is voorzien voor 2028. Het project verloopt i.s.m. gemeente Zemst, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en krijgt subsidies van Agentschap Natuur en Bos en Agentschap Binnenlands Bestuur.

Gemeente Roosdaal - Roosdaal Hunselbeek
Met de aankoop en inrichting van drie strategisch gelegen terreinen langs de Hunselbeek wil Roosdaal werk maken van meer toegankelijk groen in de gemeente. Ruimte voor natuur, ruimte voor water én recreatie/beleving worden daarbij geïntegreerd tot een samenhangend groenblauw netwerk dat zich uitstrekt tussen de dorpskernen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en Strijtem. 

Gemeente Sint-Pieters-Leeuw - Sint-Pieters-Leeuw Vleze
Met de inrichting van vier percelen langs de Vleze wil de gemeente Sint-Pieters-Leeuw meer toegankelijk groen creëren als onderdeel van een ruimere strategie. Ruimte voor water, natuur en recreatie in de levendige dorpskern van Vlezenbeek zorgen ervoor dat buurtbewoners toegang krijgen tot een aantrekkelijk buurtparkje. 

Gemeente Zaventem - Zaventem Den Dael
‘Den Dael’ vormt nieuwe, toegankelijke groene long voor het centrum van Zaventem. Na aankoop en inrichting van bijkomende toegankelijke natuur in de deelgemeenten, is de aankoop, natuurinrichting en openstelling van ‘Den Dael’ op een steenworp van Zaventem centrum de volgende stap om Zaventemnaars te laten genieten van dichtbij-natuur. Dit gebied vormt ook een buffer tussen de drukke Leuvenstesteenweg met KMO-zones en het centrum van Zaventem. Het bestaande bos krijgt een doordacht beheer. Ontharding van parkings geeft kansen voor bosuitbreiding en spel. Een veilige wandeldoorsteek verbindt twee woonkernen.

Gemeente Liedekerke - Liedekerke Palitsebeekvallei
Gemeente Liedekerke koopt in totaal drie strategisch gelegen gronden aan om uit te bouwen tot publiek toegankelijke ruimten. Dat past in een breder verhaal waarmee de gemeente meer toegankelijk groen wil creëren langs de Palitsebeek. Daarbij worden natuur, recreatie en water samengebracht tot een samenhangend groenblauw netwerk dat zich uitstrekt over het hele grondgebied, van het Liedekerkebos tot aan de Dendervallei.

Opvolging van de projecten

Uw projectvoorstel werd geselecteerd? Proficiat! Er zijn een aantal verplichtingen verbonden aan de financiering, zie daarvoor het reglement en het ministerieel besluit (MB) of beslissing Vlaamse regering (BVR) dat u ontving.

Zo bent u verplicht om Agentschap Binnenlands Bestuur en Agentschap voor Natuur en Bos de mogelijkheid te geven om een rol te spelen in iedere communicatie-actie rond het project. Neem daarvoor steeds contact op via rand@vlaanderen.be én groenerand.natuurenbos@vlaanderen.be.

Het mailadres voor concrete vragen over de financiële of administratieve opvolging en rapportering van uw project is subsidies.anb@vlaanderen.be.

Hieronder de belangrijkste richtlijnen met betrekking tot de timing van het project:

  • De concrete uitvoering van het projectvoorstel moet starten binnen één jaar na ontvangst van het ministerieel besluit of de beslissing Vlaamse regering. U informeert Natuur en Bos via onderstaand mailadres over deze start.
  • Het project moet uiterlijk drie jaar na de start van het project afgerond zijn.
  • Het project moet minstens 24 jaar in goede staat behouden blijven.
  • Ten laatste 6 maanden na realisatie van het project moet u een inhoudelijk eindverslag en een financieel eindrapport indienen.

Wanneer uw projectvoorstel geselecteerd werd, raden we het volgende aan:

  • Bewaar minstens deze documenten: het ministerieel besluit of de beslissing van de Vlaamse Regering (dit document ontving u via mail), uw projectvoorstel zoals u het indiende en het reglement van de projectoproep
  • Controleer het rekeningnummer en het mailadres dat u doorgaf in uw projectvoorstel.
  • Informeer Natuur en Bos over eventuele wijzigingen in opvolging (andere aanspreekpersoon), mailadres of rekeningnummer.

Handige link voor de rapportering

Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0