
Wilt u een activiteit organiseren in de natuur? Ga dan eerst na of uw activiteit risicovol is voor de natuur of voor de bezoekers. Bij een risicovolle activiteit moet u toestemming vragen aan de beheerder. Controleer ook of het gebruik van de natuurlocatie gratis is of betalend.
Wat is een risicovolle activiteit?
Een activiteit die afwijkt van de geldende toegankelijkheidsregels is altijd risicovol.
- Bekijk eerst of het natuurgebied een goedgekeurde toegankelijkheidsregeling heeft.
- Is er (nog) geen toegankelijkheidsregeling, ga dan na of de activiteit niet in strijd is met de principes rond toegankelijkheid die gelden in dat gebied.
Ook activiteiten die door hun aard of omvang schade kunnen veroorzaken aan planten, dieren of recreanten zijn risicovol:
- Wedstrijden en activiteiten waarvoor toegangsgelden, inschrijvingskosten of deelnamekosten worden aangerekend aan de deelnemers of bij het publiek.
- Dit geldt niet voor geleide wandelingen met erkende gidsen waarbij inschrijvingsgeld wordt gevraagd, zo lang de toegankelijkheidsregels gerespecteerd worden.
- Filmopnames
- Fotoshoots
- Sportactiviteiten
Is uw activiteit niet risicovol, dan hoeft u geen toestemming aan te vragen. We raden u wel aan het te melden bij de beheerder.
Risicovol: toestemming aanvragen
Als een geplande activiteit afwijkt van de geldende toegankelijkheidsregels of schade kan toebrengen aan de natuur of natuurbezoekers, bijvoorbeeld bij wedstrijden of betaalde evenementen, dan is die activiteit risicovol en moet u dus een toestemming aanvragen.
Wanneer?
- De organisator is verplicht om minstens 35 dagen voor de aanvang van de risicovolle activiteit een toestemming te vragen aan de beheerder van het natuurgebied.
- De beheerder laat binnen 14 dagen schriftelijk weten of de activiteit al dan niet toegelaten wordt.
- De organisator moet tijdens de activiteit op elk moment zijn toestemming kunnen voorleggen ter controle.
Aan wie en hoe?
Weet u niet wie de eigenaar is van een natuurgebied waar u een activiteit wil organiseren? Dan kunt u op deze kaartlaag op Geopunt zien of het over een privaat natuurgebied gaat of dat het eigendom is van een openbaar bestuur of van Natuur en Bos.
- Is het gebied eigendom van een openbaar bestuur of van een privépersoon? Vraag dan toestemming aan het openbaar bestuur of aan de private eigenaar.
- Is het gebied eigendom van Natuur en Bos?
- Download het formulier voor een toelating voor een recreatieve activiteit (doc - 780 KB)
- Mail het naar de provincie waarin het natuurgebied gelegen is
Provinciale recreatiemailboxen:- Vlaams-Brabant: recreatie.vbr.anb@vlaanderen.be
- West-Vlaanderen: recreatie.wvl.anb@vlaanderen.be
- Oost-Vlaanderen: recreatie.ovl.anb@vlaanderen.be
- Antwerpen: recreatie.ant.anb@vlaanderen.be
- Limburg: recreatie.lim.anb@vlaanderen.be
Voor mountainbiketoertochten heeft Sport Vlaanderen in samenwerking met Natuur en Bos een E-loket ontwikkeld. Via dat loket wordt uw aanvraag meteen doorgestuurd naar Natuur en Bos, naar de gemeenten waar uw tocht plaatsvindt en - indien van toepassing – naar de wielerfederatie waar de organiserende club bij is aangesloten. In dat loket verschijnt ook uw toestemming van Natuur en Bos.
Niet-risicovol: activiteit melden
Toch raden we aan om de geplande activiteit vooraf te melden aan de beheerder. We denken vooral aan grootschalige wandel- of loopactiviteiten die soms op dezelfde routes plaatsvinden als de toegestane fiets- of ruiteractiviteiten. Als deze activiteiten vooraf worden gemeld, kan het parcours tijdig bijgestuurd worden om onaangename verrassingen op de dag zelf te vermijden. Toon steeds respect voor de natuur en voor de beheerder die zijn terrein ter beschikking stelt.
Gratis of betalende natuurlocatie?
Neem contact op met Natuurlocaties om een geschikte locatie te vinden of om te checken of uw evenement op een bepaalde natuurlocatie kan doorgaan.
In sommige gevallen moet u voor het gebruik van de locatie betalen. Doorloop onderstaand beslissingsdiagram om te controleren of dat bij u het geval is.
