Wanneer moet u een toestemming aanvragen?

Afbeelding
Icoon Toegankelijkheid
Wilt u een activiteit organiseren in de natuur? Ga dan eerst na of uw activiteit risicovol is voor de natuur of voor de bezoekers. Bij een risicovolle activiteit moet u toestemming vragen aan de beheerder. Controleer ook of het gebruik van de natuurlocatie gratis is of betalend.

Wat is een risicovolle activiteit?

Activiteiten die schade kunnen toebrengen aan een bos of natuurgebied, zijn risicovolle activiteiten. Als u zulke activiteiten wil organiseren in de natuur, hebt u altijd een toelating van de beheerder nodig. Dit geldt zowel voor privébossen als voor openbare bossen en natuurreservaten.

Een activiteit die afwijkt van de geldende toegankelijkheidsregels is altijd risicovol.  Opgelet: in speelzones, hondenzones, bivakzones en vrij toegankelijke zones mogen sommige voetgangers wél de paden verlaten, ook al mag dat in de rest van het natuurgebied misschien niet.

Ook activiteiten die door hun aard of omvang schade kunnen veroorzaken aan planten, dieren of recreanten zijn risicovol:
 • Wedstrijden en activiteiten waarvoor toegangsgelden, inschrijvingskosten of deelnamekosten worden aangerekend aan de deelnemers of bij het publiek. 
  • Dit geldt niet voor geleide wandelingen met erkende gidsen waarbij inschrijvingsgeld wordt gevraagd, zo lang de toegankelijkheidsregels gerespecteerd worden.
 • Filmopnames
 • Fotoshoots
 • Sportactiviteiten
   
Bekijk het overzicht met meest voorkomende risicovolle activiteiten >

Is uw activiteit niet risicovol, dan hoeft u geen toestemming aan te vragen. We raden u wel aan het te melden bij de beheerder
 

Risicovol: toestemming aanvragen

Als een geplande activiteit afwijkt van de geldende toegankelijkheidsregels of schade kan toebrengen aan de natuur of natuurbezoekers, bijvoorbeeld bij wedstrijden of betaalde evenementen, dan is die activiteit risicovol en moet u dus een toestemming aanvragen.

Wanneer?
 • De organisator is verplicht om minstens 35 dagen voor de aanvang van de risicovolle activiteit een toestemming te vragen aan de beheerder van het natuurgebied.
 • De beheerder laat binnen 14 dagen schriftelijk weten of de activiteit al dan niet toegelaten wordt.
 • De organisator moet tijdens de activiteit op elk moment zijn toestemming kunnen voorleggen ter controle.
   
Aan wie en hoe? 
Weet u niet wie de eigenaar is van een natuurgebied waar u een activiteit wil organiseren? Dan kunt u op deze kaartlaag op Geopunt zien of het over een privaat natuurgebied gaat of dat het eigendom is van een openbaar bestuur of van Natuur en Bos. 
  Voor mountainbiketoertochten heeft Sport Vlaanderen in samenwerking met Natuur en Bos een E-loket ontwikkeld. Via dat loket wordt uw aanvraag meteen doorgestuurd naar Natuur en Bos, naar de gemeenten waar uw tocht plaatsvindt en - indien van toepassing – naar de wielerfederatie waar de organiserende club bij is aangesloten. In dat loket verschijnt ook uw toestemming van Natuur en Bos.
 

Niet-risicovol: activiteit melden

Als uw activiteit geen toestemming vereist, hoeft u geen contact op te nemen met de beheerder van het gebied. Wandelingen die georganiseerd en begeleid worden door erkende bos- of natuurgidsen, of door de conservator van het specifieke natuurreservaat worden bijvoorbeeld niet als risicovol beschouwd, ook als er inschrijvingsgeld wordt gevraagd. 

Toch raden we aan om de geplande activiteit vooraf te melden aan de beheerder. We denken vooral aan grootschalige wandel- of loopactiviteiten die soms op dezelfde routes plaatsvinden als de toegestane fiets- of ruiteractiviteiten. Als deze activiteiten vooraf worden gemeld, kan het parcours tijdig bijgestuurd worden om onaangename verrassingen op de dag zelf te vermijden. Toon steeds respect voor de natuur en voor de beheerder die zijn terrein ter beschikking stelt.
 

Gratis of betalende natuurlocatie?

De dienst Natuurlocaties beoordeelt alle aanvragen voor evenementen, al dan niet met commerciële partners, en bepaalt of ze betalend zijn en er een huurovereenkomst moet worden opgemaakt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij foodtruckfestivals, muziekfestivals, natuurlopen, cyclo- en loopcrossen, ceremonies, filmopnames, fotoshoots en andere evenementen.

Neem contact op met Natuurlocaties om een geschikte locatie te vinden of om te checken of uw evenement op een bepaalde natuurlocatie kan doorgaan.

In sommige gevallen moet u voor het gebruik van de locatie betalen. Doorloop onderstaand beslissingsdiagram om te controleren of dat bij u het geval is.

 
Afbeelding
Beslissingdiagram voor activiteiten: betalend of niet
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0