
In deze lijst van invasieve exoten vindt u alle soorten die Europa als zorgwekkend bestempelt en waarvoor wettelijke bepalingen gelden. In Vlaanderen is een handvol invasieve exoten verantwoordelijk voor het merendeel van de schade- en overlastgevallen. Die vindt u hieronder. Het beoogde beheer hangt telkens af van de populatie en het schadebeeld.
Amerikaanse stierkikker
Met het project LIFE-stierkikker willen we samen met partners de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen stoppen, vooral in de Vallei van de Grote Nete, waar momenteel een grote populatie zit.
Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Zuidoost-Azië. In 2005 werden voor het eerst exemplaren waargenomen in Europa, namelijk op Frans grondgebied. Dit was naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van de introductie van overwinterende koninginnen in cargo afkomstig uit China. Vanuit Frankrijk heeft de soort zich verder verspreid in Europa. In 2011 werden voor het eerst Aziatische hoornaars aangetroffen in België. Inmiddels is de soort hier wijdverspreid. Aziatische hoornaar is een predator van insecten en is vooral gespecialiseerd op honingbijen. De soort is op zich weinig agressief naar mensen toe, de steken zijn echter wel pijnlijk en gevaarlijk voor mensen die allergische reacties vertonen. Nesten in nabijheid van huizen of tuinen kunnen bij verstoring aanvallen uitlokken. De Aziatische hoornaar wordt inmiddels als gevestigd beschouwd binnen Europa en Vlaanderen. Ondanks bestrijdingsinspanningen zal de soort zich altijd blijven verspreiden vanuit buurlanden of vanuit nesten die niet zijn verdelgd. Binnen Vlaanderen is het dus niet langer mogelijk de soort uit te roeien en moet er vooral worden ingezet op overlastbeperking
Opgelet: Doe steeds een beroep op brandweer of professionele bestrijders om nesten van Aziatische hoornaar te bestrijden, doe dit nooit zelf!
- Lees ons uitgebreide infodossier over de Aziatische hoornaar >
- Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt een raamovereenkomst voor verdelging van de Aziatische hoornaar ter beschikking voor lokale besturen. Wilt u daar meer over weten of wilt u er gebruik van maken? Mail dan naar samenlevenmetwildedieren@vlaanderen.be >
Canadese gans
Chinese wolhandkrab
- Lees meer in de folder ‘Chinese wolhandkrab in Vlaanderen’ (pdf - 930 kB) en de publicatie ‘Handleiding voor over-lastbeheersing van Chinese wolhandkrab in Vlaanderen’ (pdf - 8.84 MB)
Japanse duizendknoop
Rimpelroos, mahonie en andere struiken
Wasbeer
- Hebt u een wasbeer gezien, meld het dan op www.waarnemingen.be/exoten