Peurvissen, vliegvissen en wadend vissen

Afbeelding
Icoon Vissen

Peurvissen en vliegvissen zijn in principe altijd toegelaten. Wadend vissen mag niet tijdens de wintermaanden en in de paaitijd.

Peurvissen

In Vlaanderen mag u altijd en in alle wateren met een peur – een aaneengeregen dot wormen – op paling vissen. Bij wijze van uitzondering is het peurvissen dus ook toegelaten in de ecologisch waardevolle wateren en dit zowel in de paaitijd tussen 16 april en 31 mei, als tijdens de nachtvisserij (van twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang). Hengelaars mogen in de paaitijd, van 16 april tot en met 31 mei, of tijdens de nachtvisserij alleen paling in hun bezit hebben of vervoeren op voorwaarde dat ze gebruik maken van één peur en geen andere hengel gebruiken. Een peurnet of peurbak zijn toegelaten en te beschouwen als middel om de gevangen paling aan land te brengen (te vergelijken met het schepnet voor gewone vissers). Een peurvisser houdt vis in bezit tijdens het hengelen, dus een groot visverlof is altijd verplicht! Voor paling geldt bovendien een meeneembeperking van drie stuks groter dan 30 cm. Een peurvisser mag dus maximaal drie palingen in het peurnet of peurbak houden.
 

Vliegvissen

Vliegvissen vanaf de oever is altijd en in alle wateren toegelaten. Bij wijze van uitzondering mag u dus ook vliegvissen  in de ecologisch waardevolle wateren tijdens de paaitijd tussen 16 april en 31 mei. Tijdens de paaitijd geldt er wel een terugzetplicht: elke gevangen vis moet u dan onmiddellijk en voorzichtig weer vrijlaten in het water waar u hem gevangen hebt.
 

Wadend vissen

In de wintermaanden december, januari en februari is wadend vissen niet toegelaten vanwege de paaitijd van beekforel. Ook tijdens de paaitijd tussen 16 april en 31 mei mag u niet wadend vissen om de paaiplaatsen van heel wat zoetwatervissen te beschermen tegen verstoring.